By clicking “Accept”, you agree to the storing of cookies on your device to enhance site navigation, analyze site usage, and assist in our marketing efforts. View our Privacy Policy for more information.
All Plugin Blog Posts

Hvad er saunagus godt for og er det sundt?

February 23, 2024
-

Hvad er saunagus godt for?

Saunagus er en unik form for aromaterapi kombineret med varmen fra saunaen. Denne tradition, er populær i mange nordiske lande, indebærer tilsætning af essentielle olier til saunaens varme luft, hvilket skaber en beroligende og sensorisk oplevelse. Ifølge Susanna Søberg er blandingen mellem den ekstreme varme og nedsænkning i koldt vand, godt for din krop og sind. Dette kan hjælpe med akutte skader og kroniske smertetilstande. Denne praksis er også kendt for at lindre muskelsmerter, forbedre hudens kvalitet og fremme en dyb tilstand af afslapning. Mange værdsætter særligt saunagus for dets evne til at reducere stress og fremme generel velvære. Ud over de fysiske fordele bidrager denne praksis til mental afslapning, hvilket er en vigtig komponent i moderne stresshåndtering.

Hvorfor er saunagus sundt?

Der er slet ikke forsket i alle de sundhedsmæssige effekter der er ved at gå i sauna. De undersøgelser og den forskning der er blevet lavet, har man brugt relativt få forsøgspersoner. Man skal derfor være lidt opmærksom på dette, når man vurdere, om man kan gå i saunagus. De sundhedsmæssige fordele der er ved saunagus kommer fra kombinationen af varm luft og aromaterapi.

Mindsk hjertekarsygdomme:

Studier fra danske forskningsinstitutioner har vist, at regelmæssige besøg i saunaen kan reducere risikoen for hjertekarsygdomme. Dette skyldes dels forbedringen i blodcirkulationen, som saunaen fremmer, og dels den stressreducerende virkning, som saunagus har. Disse studier peger på, at regelmæssig brug af sauna kan være et nyttigt værktøj i forebyggelsen af hjertekarrelaterede sundhedsproblemer.

Forbedring af blodtryk:

Et andet sundhedsmæssigt aspekt ved saunagus er dets evne til at forbedre blodtrykket. Varmen fra saunaen udvider blodkarrene, hvilket kan føre til et lavere blodtryk. Dette er særlig relevant i Danmark, hvor en stor del af befolkningen lider af højt blodtryk. Regelmæssige saunabesøg kan være en effektiv metode, hvorpå man kan håndtere dette sundhedsproblem.

Afstresning og søvn

Når du befinder dig i saunaen og dets ekstreme varme, reduceres mængden af kortisol i blodet. Når man er meget stresset frigives disse hormoner, og et for højt niveau af kortisol kan tage på dit helbred. Det saunaen gør her er at bremse disse hormoner og gør, så man sover bedre om natten og får et bedre immunforsvar.  

Saunagus giver positive effekter på det mentale helbred

Den psykologiske virkning af saunagus kan ikke undervurderes. Denne praksis er blevet anerkendt for dens evne til at reducere stress og angst, hvilket er stadig mere relevant i det moderne samfund. Ifølge studier kan sauna terapi fungere som en komplementær behandling for at reducere symptomer på mentale lidelser, herunder depression og angst. Den afslappende virkning af varmen kombineret med de beroligende egenskaber fra de essentielle olier skaber en atmosfære, der fremmer mental klarhed og ro.

Nogle mener, at man kan tabe sig ved at gå i sauna

En undersøgelse viser, at kombinationen af vinterbadning og sauna brug kan forbedre kroppens evne til at tilpasse sig ekstreme temperaturer og øge energiforbrændingen, primært gennem aktivitet i det brune fedtvæv, som forbrænder energi i stedet for at lagre den. Mens sauna alene ofte associeres med vægttab gennem øget svedproduktion, pointerer danske sundhedseksperter, at dette primært er tab af vandvægt, og ikke det samme som reelt fedttab. For effektivt og sundt vægttab er en kombination af balanceret kost og regelmæssig motion essentiel, hvor sauna og vinterbadning kan supplere som en del af en holistisk tilgang til sundhed.

Hvornår skal man ikke gå i saunagus?

Man advarer mod brug af saunagus for personer med bestemte helbredstilstande. Disse inkluderer, men er ikke begrænset til, ustabile hjerte-kar-sygdomme, alvorlig hypertension, og svære hudsygdomme. Det anbefales, at personer med disse tilstande konsulterer en sundhedsprofessionel, før de påbegynder en saunagus-rutine.

Book en tid til saunagus nu og bliv sundere

Hvis man ønsker at forbedre sit helbred generelt, kan man med fordel inddrage saunagus i sin daglige rutine. I Danmark er der et omfattende udvalg af saunagus muligheder, men hvis du søger en oplevelse ud over det sædvanlige, kræver det at finde det helt rette sted. Noget som du kan lægge vægt på, er at de skal inkludere og hilse på alle, uanset om de er erfarne eller nybegyndere. På den måde vil du opleve et helt unikt fællesskab, samtidig med at opnå indre ro i din krop.

Hjalte Emilio Wieth
CEO & Facilitator

Discover more blog posts

Discover inner peace and elevate your potential with the Plugin Blog.